Spørsmål og svar/ Q&A

Skal du på seiltur og har en del spørsmål kan det lønne seg å lese dette dokumentet. Vi har erfaring og her er de mest spurte spørsmålene vi får.

Q: Hvor mange deltakere kan vi være?
A: Mobiliserer vi alle båtene i vårt nettverk har vi plass til over 100 deltagere. Vi har i utgangspunktet plass til 8-10 deltagere i hver båt. Det ideelle er 8. Dette gjelder både for seiling og RIB. Ved store grupper er det viktig å være tidlig ute med bestilling.

Q: En av jentene er gravid, kan hun være med og hva om noen har vond rygg etc.?
A: Gravide f.o.m. 3. mnd eller personer med alvorlige problemer i rygg, kne, nakke etc. kan ikke delta på RIBtur. Er dere i tvil anbefaler vi vedkommende å konsultere med sin lege og få dennes anbefaling. Om bord i seilbåten går det fint så lenge det ikke er svært mye vind. Spør skipperen i forkant av turen.

Q: Hvilke klær trenger vi å ta med?
A: Deltakerne trenger først og fremst godt og sklisikkert skotøy for årstiden, helst med hvit myk gummisåle. Ellers fritidsantrekk etter årstiden. Vi har regntøy av god kvalitet til alle om bord. Det er viktig at deltagerne har med lue og hansker selv hvis årstiden og temperaturen tilsier dette.

Q: Blir jeg våt på beina eller kroppen under turen?
A: Ved kraftig regnvær kan man risikere å bli litt våt på kroppen og bena. Er det store bølger og/eller mye vind kan sjøsprøyt slå inn over bord. Ved store bølger kan man bli svært varm som følge av høy fysisk aktivitet. For de fleste turene er man normalt sett helt tørr når man kommer tilbake etter endt tur, men man bør belage seg på at man KAN bli våt. Dette er stort sett vær, vind og bølgeavhengig. Det er lurt å skoskift til aktiviteter etter seilingen /RIBturen.

Q: Når skal vi møte opp?
A: Vi har ofte tett program. For å få mest mulig effektiv tid i båten anbefaler vi deltakerne å være tidlig ute og gjerne 10-15 minutter før oppsatt avgangstid. Følgende skal skje før avreise: Gjennomgang av sikkerhetsinstruks. Samtlige skal signere Sikkerhetsinstruks - passasjerliste  (Tips: Spar tid på land og ta denne med ferdig signert), Påkledning av yttertøy og redningsvest.

Q: Går det av tiden når vi skal kle på oss?
A: Nei, i utgangspunktet går det ikke av tiden når deltakerne kler på seg flytedraktene. Men på dager med tett program og der deltakerne kommer for sent kan man risikere at dette går av den reserverte tiden. Vi anbefaler derfor å møte opp 10-15 minutter før avtalt tid for tur slik at man får mest mulig ut av den reserverte tiden.

Q: Kan vi ta to øl før vi møter opp?
A: Hvis det er tøffe forhold på fjorden kreves det absolutte oppmerksomhet fra ALLE deltakerne. Synlig berusede deltakere blir avvist og får ikke delta. Vi holder ingen promillekontroller på brygga, og serverer også en forfriskning på lengre turer, men anbefaler heller å ta de to pilsene etter turen istedenfor. Det er skipperen som er sjef om bord og har det siste ordet. Tips for utdrikningslag: Bestill tur tidlig på dagen.

Q: Det er en i gruppen vår som tar sterke medisiner, er det greit at han blir med?
A: Vi anbefaler alle deltakerne å være i god form både fysisk og psykisk. Vi anbefaler vedkommende som går på medisin å konsultere med sin lege og få dennes anbefaling.

Q: Hvordan er sikkerheten ivaretatt om bord?
A: Vi har erfarne skippere som alltid tenker sikkerhet om bord. Vår målsetning er ingen skal komme til skade under våre arrangement. Instruktørene vil sørge for at det vises godt sjømannskap om bord. Under er det listet punkter som er med på ivareta ta sikkerheten:
•    Moderne båter som er godt vedlikeholdt.
•    Førstehjelpsutstyr, redningsliner, brannslukker, lyskaster og verktøy for enkle rep. ombord.
•    DSC VHF radio.
•    Avansert navigasjonsutstyr (Kartplotter, GPS, ekkolodd)
•    Nødraketter og nødbluss ombord.
•    Gjennomgang av sikkerhetsinstruks før avgang.
•    Bransjens mest omfattende HMS plan med driftsrutiner.
•    Voksne båtførere som bruker hodet.

Q: Jeg blir fort sjøsyk og lurer på om dette er noe for meg.
A: Vi har dyktige instruktører som engasjerer deltagerne og som kan håndtere personer som ikke føler seg vel på grunn av sjøsyke. Vår erfaring er at veldig få blir syke om bord  og engasjementet holder kvalmen borte.

Q: Hvor mange kan overnatte om bord?
A: Det er tre doble lugarer om bord som kan benyttes. Disse er trange og vi anbefaler kun gjester som kjenner hverandre å benytte dette. Vi anbefaler overnatting i land og kun en person per lugar.

Q: Hvor kan vi starte vår opplevelse i Oslofjorden.
A: Hvis det er 3 meter dypt vann og en brygge kan vi starte våre turer hvor som helst i Oslofjorden. Ta kontakt med oss og vi kan anbefale en brygge i nærheten av dere.

Q: Hva gjør vi hvis det blåser kuling og storm.
A: Skipperne er erfarne og seilingen blir gjennomført i skjermet farvann og med riktig seilføring. Manøvrer tar lengre tid og vi må forberede oss skikkelig. Dette er spennende og gir de fleste en innføring i sjømannskap. Gjennom 6 sesonger med seiling og RIBarrangementer har vi enda ikke avlyst noen arrangementer på grunn av vind.

Q: Kan dere garantere fint vær, sol, vind for seilbåtene og bølger til RIBturene?
A: Nesten ;-). Det er alltid finere vær på sjøen om sommeren enn det er i innlandet. Jo lenger ut i Oslofjorden jo større sjanse for sol. I forhold til vind er seilbåtene vi bruker raske også i lite vind og det er under 2% av turene vi ikke har fått seilt. Bølger til havrafting er det også lettest å finne ute i fjorden. I tillegg hopper vi litt på fergebølger hvis det passer med ruta.